Що таке короткозорість (міопія), причини та лікування

29.05.2023
Зміст статті:
  1. Причини розвитку міопії
  2. Лікування міопії в центрі зору «Оптика 1.0»

Короткозорість або міопія– це одна із аномалій рефракції ока, внаслідок якої зображення фокусується не на сітківці, а перед нею.  Людина з короткозорістю може добре бачити предмети, розташовані близько, а дальні – нечітко. Міопія, частіше всього, виникає із-за збільшення довжини ока та порушення його форми.

В Україні значна частина населення має проблеми з зором, а це впливає на якість життя. Скоригувати короткозорість та перевірити стан ока допоможуть спеціалісти центр узору «Оптика 1.0». Ми пропонуємо індивідуальний підхід до кожного пацієнта, адже маємо великий досвід у лікуванні патологій та необхідне апаратне обладнання європейського зразка.

Причини розвитку міопії

Основними двигунами розвитку даного захворювання є:

  • Генетична схильність.
  • Зорове навантаження:  тривале  читання зблизька, погане освітлення, постійне використання гаджетів.
  • Незбалансоване харчування, дефіцит потрібних вітамінів.

Якщо короткозорість не несе вроджений характер, вона може проявлятися у віці 6-12 років, коли відбувається інтенсивний розвиток дитини. Важливо спостерігати за найменшими пацієнтами, адже проблеми із зором можуть позначитися на неправильному сприйнятті навколишнього середовища. Особливо небезпечною є прогресуюча короткозорість, коли рефракція змінюється більше ніж на 1 дптр на рік. Якщо вчасно не приділити увагу даній проблемі, то до настання 18-20 років міопія може бути понад -10 діоптрій, що принесе у майбутньому багато ускладнень та додаткових проблем.

Визначення ступеня міопії

В залежності від рефракції виділяють три ступеня  захворювання:

Слабкий – відхилення до 3 діоптрій.

Середній – у проміжку від 3.25 до 6 діоптрій.

Високий – більше 6 діоптрій.

Як бачать при короткозорості

Предмети зблизька розрізняються чітко, а розташовані вдалині – розмито. В залежності від ступеня патології можуть різнитися показники зорового сприйняття. При слабкій стадії картинка зблизька залишається точною, а на відстані незначно «розпливається». У темний час доби зір погіршується. При середньому ступені людина розрізняє зображення на відстані 20-30 сантиметрів, значно важче розгледіти їх на дальній території. При найвищому ступені міопії важко сприймати об’єкти при будь-якому їх розташуванні.

Лікування міопії в центрі зору «Оптика 1.0»

Якщо вас цікавить питання як вилікувати короткозорість, потрібно підійти до нього комплексно та зі всією відповідальністю, отримати грамотну консультацію офтальмолога, який повідомить про усі можливі шляхи вирішення та корекції даної проблеми.

Для профілактики, особливо для дітей, застосовується апаратне лікування, яке включає в себе набір тренувальних вправ за допомогою спеціального обладнання. Даний спосіб дозволяє отримати відмінний ефект на ще не сформовану зорову систему, тренує зір та готує дитину до тривалих зорових навантажень під час читання, письма, навчання.

До 18-20 років корекція зору проводиться тільки консервативно, так як організм до цього часу росте та розвивається. Найпростіший шлях при діагностуванні міопії – це використання вірно підібраних окулярів та м’яких лінз при короткозорості, які дозволяють добре бачити предмети вдалині. Важливо, що дані методики не сприяють лікуванню чи профілактиці захворювання, а лише покращують зір на момент їх носіння.

Виправлення короткозорості можливо такими методами:

  • Ортокератологічні (нічні) лінзи. Здатні зупинити прогресування міопії та покращити зір в денний час доби за рахунок використання спеціальних лінз, які необхідно одягати на ніч.
  • Лазерна корекція зору. Найбільш дієвий спосіб позбавитися від проблеми назавжди. Процедура проходить безболісно та займає всього кілька хвилин.
  • Імплантація фалічних лінз та рефракційна заміна кришталика. Пропонується пацієнтам, яким протипоказана лазерна корекція зору.

Центр зору «Оптика 1.0» має усе необхідне для лікування та коригування короткозорості, щоб ви насолоджувалися життям без зайвого дискомфорту.

40000, Україна, Сумська, Суми, вулиця Казацкий Вал 2
Телефон: +38(099) 359-35-36