Ядерна катаракта - що це, причини, симптоми та лікування!

07.06.2023

Очі є важливим органом сприйняття людини, тому дуже важливо діагностувати будь-які захворювання для нормальної життєдіяльності. Особливо важливо вчасно помітити у себе чи рідних людей симптоматику одного з видів катаракти, який без належного лікування може призвести до повної втрати зорових функцій. Про одну з таких хвороб ми докладно поговоримо сьогодні.

Що таке ядерна катаракта?

Ядерна катаракта - це очна патологія, при якій відбувається помутніння ядра кришталика (його центральної частини). Прогресування хвороби відбувається всередині самого ядра, після чого недуга поширюється на інші шари кришталика. Відбувається поступове згущення речовини, що знаходиться всередині нього, який набуває спочатку бурого, а потім і чорного відтінку. Патологія носить віковий характер (найчастіше ризик захворювання відноситься до людей віком від 50 до 55 років), проте може також спостерігатися і у дітей.

Причини ядерної катаракти

У чому причина появи та розвитку цієї хвороби? Сучасна офтальмологія виділяє цілу низку факторів, які можуть призвести до появи очної патології.
Вік. Найпоширенішим фактором, що викликає ядерну катаракту, є старіння. У міру того, як ми старіємо, білкові структури в кришталику можуть змінюватися і накопичуватися, що призводить до їх помутніння.
Ультрафіолетове випромінювання. Довготривалий вплив ультрафіолетових променів від сонця може пошкодити структуру кришталика і сприяти розвитку катаракти.
Тютюновий дим: Куріння та тривала дія тютюнового диму також пов'язані з підвищеним ризиком розвитку ядерної катаракти.
Захворювання та травми ока. Деякі захворювання ока, такі як цукровий діабет або запальні захворювання також збільшують ймовірність розвитку катаракти. До речі, є дані, які вказують на вищі ризики у пацієнтів з короткозорістю.
Травми. Травми ока, як контузії, і проникаючі поранення можуть бути прямою причиною розвитку помутніння кришталика.
Генетична схильність. Деякі люди можуть бути більш схильними до розвитку катаракти через спадкові фактори.

Стадії захворювання

Як і будь-яка очна патологія, ядерна катаракта має певні етапи свого розвитку.
Початкова стадія: відбувається утворення специфічних щілин у кришталику, які заповнюються водою та призводять до помутніння. Характерна безсимптомна течія.
Незріла стадія: при незрілій ядерній катаракті зростання обсягу помутнінь призводить до перекриття зіниці, набухання волокна кришталика і підвищення офтальмотонусу.
Факоморфічна стадія: відбувається посилене підвищення ВГД, лікарі-окулісти рекомендують хірургічне видалення пошкодженого кришталика.
Зріла стадія: кришталик втрачає необхідну кількість рідини, внаслідок чого відбувається його зменшення та помутніння всіх шарів.
Перестигла стадія: для останнього етапу характерне або повне зневоднення кришталика, або відкладання холестерину в його спорожнілій капсулі.

Лікування ядерної катаракти

На сьогоднішній день ядерна катаракта піддається виключно операції - жодні медикаментозні методи не допоможуть досягти позитивного результату. До найефективніших хірургічних процедур належить факоемульсифікація з імплантацією ІОЛ (ФЕК) – видалення природного кришталика з його заміною на якісний імплант (інтраокулярну лінзу).

Сумський Центр Зору мережі «Оптика 1.0» надає можливість безболісно, швидко та програмовано точно замінити кришталик. Технічна сторона базується на комбінації ультрасучасних апаратів CENTURION та ARGOS, а професіоналізм на роботі висококласних фахівців та найкращих мікрохірургів України.

40000, Україна, Сумська, Суми, вулиця Казацкий Вал 2
Телефон: +38(099) 359-35-36