Види та причини дитячого астигматизму

15.05.2023
Зміст статті:
  1. Види астигматизму
  2. Лікування астигматизму у центрі зору «Оптика 1.0»

Астигматизм у дітей – це одна із аномалій оптичної системи ока, яка зумовлює порушення зору внаслідок асферичної форми рогівки або кришталика. У нормі промені світла фокусуються у маленькій точці на сітківці. При астигматизмі відбувається порушення цього процесу,  зникає єдиний фокус і пацієнт втрачає здатність отримувати чітке зображення.

Дане захворювання може суттєво вплинути на навчання дітей,  принести у майбутньому різні неприємні ускладнення, спричинити амбліопію  – стійке зниження зору, яке у дорослому віці буде мати незворотній характер.  

У дітей з астигматизмом  важливо проводити своєчасний контроль та дотримуватися рекомендацій офтальмолога. Отримати інформативні консультації спеціаліста, підібрати ефективний план лікування та корекції зору можна в центрі «Оптика 1.0». У нашому арсеналі досвід, сучасне обладнання європейського зразка та бажання допомагати нашим пацієнтам бачити цей світ яскраво зі всіма його барвами.

Види астигматизму

Астигматизм може мати спадковий характер, рідше виникати внаслідок травм ока. Якщо батьки чи інші близькі родичі мають порушення зору, варто приділити велику увагу очам дитини та відвідати офтальмолога. Виражений астигматизм можна виявити одразу після народження дитини.

Набутий астигматизм виникає внаслідок травм, запалення, опіків, які вплинули на первинну форму рогівки.

У дітей розрізняють:

  • Простий міопічний чи гіперметропічний астигматизм. В такому випадку один з основних меридіанів має нормальну рефракцію, а інший порушену.
  • Складний міопічний чи гіперметропічний астигматизм. Обидва меридіана мають анамальну рефракцію.
  • Змішаний астигматизм. Різні меридіани ока мають протилежну рефракцію – гіперметропію та міопію.

Існують три ступені астигматизму:

  • Слабка– відхилення до 3 діоптрій.
  • Середня – від 3 до 6 діоптрій.
  • Висока– більше 6 діоптрій.

Маленькі діти не завжди розуміють, як вони мають правильно бачити і не можуть розповісти про наявний дискомфорт.  Зверніть увагу на симптоми, які можуть свідчити про астигматизм:

  • Дитина мружиться, низько нахиляє голову чи навпаки крутиться при намірі розгледіти предмет, близько підходить до телевізора.
  • Дискомфорт та почервоніння очей, часте їх тертя.
  • Дитина часто падає чи кладе предмети мимо.

Лікування астигматизму у центрі зору «Оптика 1.0»

Якщо у дитини діагностували дане захворювання, батьки намагаються якнайскоріше потрапити до офтальмолога, у кваліфікації та професіоналізмі якого бажають бути впевненими. Найкращі лікарі центру зору «Оптика 1.0» гарантують індивідуальний підхід до кожного свого пацієнта та дієві шляхи вирішення проблеми.

Засоби корекції астигматизму:

  • Окуляри.
  • Денні м`які контактні лінзи.
  • Нічні ортокератологічні контактні лінзи.
  • Лазерна корекція зору.

Дітям до 18 років, у більшості випадків, рекомендовано консервативне вирішення проблеми за допомогою окулярів або лінз,  адже з ростом і розвитком організму астигматизм може також дещо змінюватись.

Завдяки сучасним розробкам у сфері медицини стало можливим коригування зору за допомогою твердих нічних лінз, які одягаються за кілька хвилин до сну на всю ніч та здатні на невеликий проміжок часу коригувати сферичність роговиці. Це дозволяє вдень обходитися без окулярів чи лінз і бачити чітке зображення.

Після 18-20 років одним з найкращим рішенням для позбавлення від неприємних симптомів є лазерна корекція зору, яку проводять офтальмологи нашої клініки швидко та безболісно.

40000, Україна, Сумська, Суми, вулиця Казацкий Вал 2
Телефон: +38(099) 359-35-36