Як вибрати контактні лінзи?

14.06.2023
Зміст статті:
  1. На що звертати увагу при виборі? 
  2. Види лінз за призначенням
  3. Режим носіння
  4. Як доглядати за лінзами?

Відмінною альтернативою окулярам стануть контактні лінзи для зору. Вони допомагають краще бачити та при цьому не змінюють зовнішність. З практичного погляду лінзи також більш зручні, адже вони не спадають і не запотівають. Багато моделей навіть не потрібно знімати перед сном. 

На що звертати увагу при виборі? 

Як і окуляри, контактні лінзи потрібно підбирати головним чином залежно від гостроти зору. Від цього залежить не тільки комфорт використання, а й здоров'я ваших очей. Адже якщо неправильно підібрати оптичну силу лінз, це може погіршити ваш зір. 

Саме тому першим кроком має бути відвідування лікаря. Після обстеження офтальмолог визначить потрібну вам оптичну силу (діоптрії). Навіть якщо ви знаєте параметри своїх окулярів, у контактних лінз вони часто бувають іншими. Це пов'язано з різною відстанню від лінзи до рогівки та оптичною силою лінз. 

Види лінз за призначенням

Залежно від показань лікар може порекомендувати такі види:

  • Однофокальні. Їх використовують для корекції далекозорості та короткозорості. Такі моделі мають сферичний оптичний дизайн, що вважається класичним варіантом. Лінзи призначені для осіб різного віку, зокрема й для дітей.
  • Торичні лінзи. На відміну від однофокальних моделей одна з поверхонь торична. Це дає змогу по-різному коригувати заломлення світла у 2 взаємно перпендикулярних меридіанах. Призначені такі лінзи для астигматизму. Вони підходять і дітям, і дорослим. 
  • Мультифокальні лінзи. Вони допомагають краще бачити за такого стану як пресбіопія. Ця хвороба зазвичай розвивається після 40 років і проявляється викривленням кришталика. Мультифокальні вироби включають кілька зон з різною оптичною дією, тому людина однаково чітко бачить предмети, розташовані на різній відстані. Зрідка подібні лінзи можуть призначати й молодим людям.

Також існують кольорові лінзи. Вони не впливають на зір, але змінюють колір райдужки ока. 

Режим носіння

Він буває постійним, денним та гнучким. Моделі для безперервного носіння можна не знімати на ніч. Головною особливістю лінз тривалого носіння є висока киснепроникність їхнього матеріалу, що попереджає гіпоксію рогівки. Денні варіанти розраховані на носіння до 12-14 годин, після чого їх потрібно знімати. Гнучкий режим передбачає носіння до 20 годин без перерви.

Якщо ви багато подорожуєте або регулярно займаєтеся спортом, варто спробувати одноденні лінзи. За ними не потрібен спеціальний догляд, адже щодня ви одягаєте нову пару. Продаються такі лінзи в упаковках на місяць або відразу на 90 днів.

Як доглядати за лінзами?

Догляд за ними досить простий і полягає в правильному очищенні та зберіганні. Промивати вироби водою не можна, для цього потрібно використовувати дезінфікуючий розчин для лінз. Виконувати процедуру слід таким чином:

  1. Ретельно помийте руки.
  2. Наповніть контейнер для зберігання виробів розчином.
  3. Покладіть лінзу на чисту долоню, налийте на неї кілька крапель розчину й акуратно протріть пальцем.  
  4. Додатково промийте виріб невеликою кількістю розчину. 
  5. Повторіть маніпуляції з іншою лінзою, а потім покладіть їх у контейнер із розчином.

У www.opticgrad.com можна замовити лінзи від найнадійніших і перевірених виробників: Alcon, Bausch & Lomb, Cooper Vision. Скільки коштують лінзи? Ціна залежить від матеріалу та оптичних особливостей.  

Якщо вам потрібна допомога у виборі, записуйтеся на консультацію в нашу клініку.

40000, Україна, Сумська, Суми, вулиця Казацкий Вал 2
Телефон: +38(099) 359-35-36