Фізичні вправи можуть захистити зір!

06.04.2023

Фізичні вправи можуть захистити зір, прийшли до висновку вчені в своєму новому дослідженні, опублікованому в журналі Ophthalmology.

За допомогою зору людина отримує до 90% інформації про навколишній світ. Природно, що будь-яке порушення зорової функції істотно знижує якість життя.
Відомо, що в усьому світі близько 285 мільйонів людей страждають від порушень зору, з яких 45 мільйонів вражені сліпотою і 246 мільйонів мають знижений зір. До порушень зору відносять втрату зору, яка викликана різними офтальмологічними захворюваннями, травмами або вродженими або дегенеративними станами, які не можуть бути скориговані окулярами.

У своїй роботі вчені з Університету Вищої медичної школи Вісконсіна вивчали вплив шкідливих звичок, таких як куріння і вживання алкоголю, а також фізичних вправ на порушення зору.

В рамках дослідження фахівці проаналізували дані попередньої роботи на аналогічну тему, в якій взяли участь майже п'ять тисяч пацієнтів у віці від 43 до 84 років за період з 1988 по 2013 роки.

В результаті за двадцять років у 5,4% учасників розвинулися ті чи інші порушення зору.
Як з'ясувалося, ті люди, які регулярно займалися фізичними вправами - три або більше разів на тиждень - виявилися менш схильними до розвитку порушень зору, які з'явилися лише у 2% даної групи в порівнянні з 6,7% учасників, які ведуть малорухливий спосіб життя. У своїй роботі вчені враховували і такі фактори ризику, як вік, вид діяльності, соціальний рівень і виявили, що фізичні активні люди на 58% менш схильні до розвитку проблем із зором.

Вчені також радять для профілактики порушень зору регулярно відвідувати офтальмологічні кабінети, правильно облаштувати своє робоче місце, робити гімнастику для очей, вживати в їжу продукти, що дозволяють зміцнити судини сітківки, а саме чорницю, смородину, моркву.

Не можна не відзначити, що алкоголь - сильний нейротоксин, який згубно впливає на весь головний мозок в цілому. І зокрема - на ділянки кори головного мозку, відповідальні за зорове сприйняття, тому зловживати спиртними напоями не рекомендується.

Нагадуємо, що комплексну очну діагностику та найсучасніші види лікування зору - все це ви можете отримати у мережі «Оптика 1.0», яка має понад 25-річний досвід ефективної допомоги у боротьбі за нормальний зір!
«Оптика 1.0» - ми зробимо все можливе, аби захистити Ваш зір!

40000, Україна, Сумська, Суми, вулиця Казацкий Вал 2
Телефон: +38(099) 359-35-36