Італійські вчені винайшли штучну сітківку!

11.02.2023

Стаття групи дослідників з різних наукових центрів Італії опублікована в журналі Nature Materials.

Вчені впевнені, що створений ними імплантат дасть надію на повернення зору мільйонам людей, які страждають від дистрофії сітківки, в тому числі від пігментної дегенерації сітківки (retinitis pigmentosa) - невиліковного спадкового захворювання, при якому відбувається поступове руйнування клітин-фоторецепторів (паличок і колбочок), що призводить до сліпоти. Хоча фоторецептори гинуть, взаємодіючі з ними нейрони сітківки, які передають зорову інформацію в мозок, залишаються збереженими і здатними до роботи. Тому допомогти пацієнтам з retinitis pigmentosa повернути зір досі намагалися за допомогою «біонічного ока» - пристроя, що стимулює нейрони сітківки за допомогою світла. Крім того, вивчаються можливості застосування в цьому випадку методу CRISPR-редагування генів, щоб «залатати» генетичний дефект, що викликає дегенерацію сітківки.

Як повідомляє ScienceAlert, італійські вчені розробили принципово новий підхід до цієї проблеми. Створений ними імплантат являє собою багатошаровий протез, який вводиться в око і замінює собою пошкоджену сітківку, виконуючи функції втрачених фоторецепторів. Протез складається з найтоншого шару полімерного матеріалу на шовковій підкладці який проводить електричний струм, покритого шаром іншого полімеру з напівпровідниковими властивостями. Цей матеріал працює як фотоелектричний елемент - вловлює світлове випромінювання і перетворює його в нервові імпульси, стимулюючи нейрони сітківки.

Для того, щоб протестувати протез, дослідники імплантували його штучно виведеній лінії лабораторних щурів з дегенерацією сітківки. Через місяць після операції вчені перевірили ступінь чутливості їх очей до світла (зіничний рефлекс). Перевірка показала, що при рівні освітленості в 4-5 люксів (що приблизно відповідає сутінків) зіничний рефлекс прооперованих тварин практично не відрізнявся від такого у здорових щурів. Цей ефект зберігався у щурів і через півроку, і через 10 місяців після пересадки штучної сітківки.

Підтвердили факт повернення зору і результати позитронно-емісійної томографії, за допомогою якої вчені стежили за активністю мозку тварин під час тестування на чутливість до світла. Дослідники відзначили підвищення активності первинної зорової кори - ділянки кори мозку, що відповідає за первинну обробку зорової інформації. «Отримані нами результати відкривають можливість розробки нового покоління повністю органічних функціонально автономних фотоелектричних протезів, що володіють високою біосумісністью», - пишуть автори.

Нагадуємо, що комплексну очну діагностику та найсучасніші види лікування зору - все це ви можете отримати у мережі «Оптика 1.0», яка має понад 25-річний досвід ефективної допомоги у боротьбі за нормальний зір!

«Оптика 1.0» - ми зробимо все можливе, аби захистити Ваш зір!

40000, Україна, Сумська, Суми, вулиця Казацкий Вал 2
Телефон: +38(099) 359-35-36